Хотел Търново
+359885600817 , +359886438370 , +359886206463
English

Град Велико Търново

Град Велико Търново се намира в централна България в подножието на Стара планина. Разположен е на историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света Гора, надвиснали над река Янтра и широките й меандри.
Градът отстои на почти на равни разстояния от най-големите градове в страната - 241 км североизточно от столицата София, 228 км югозападно от Варна, 192 км североизточно от Пловдив и 224 км северозападно от Бургас.

Велико Търново е административен център, но благоприятният климат, наличието на природни и исторически забележителности и развитието на народните художествени занаяти създават предпоставки за развитието на туризма.
gerb
 

История:

Велико Търново е един от най-красивите градове в нашата страна. През многовековното съществуване на града тук са създадени и съхранени неповторими паметници на културата, свързани със славната история на българския народ. Запазените останки от крепостите, дворците и църквите са неми свидетели на разцвета на българската култура през XII -XIVв. Тук всеки камък говори за героичния път на българския народ през вековете - за осводбодителното въстание през 1185г. срещу Византия, за прочутата битка при Адрианопол през 1205г. и пленяването на императора на Латинската империя Балдуин Фландърски, за славната победа при Клокотница, за тържественото влизане на победителя Ивайло през 1278г. във Велико Търново. Всеки камък на Царевец или Трапезица напомня епичните боеве за защита на столицата и на българската държава през 1393г. срещу османския завоевател. Руините свидетелстват за зверската разправа със защитниците и варварското опостушение на културните паметници от поробителите.
 

Забележителности:

Велико Търново е град, който грабва посетителя от пръв поглед с изключителното си местоположение. Той сякаш е изсипан върху стръмните хълмове край причудливите завои на Янтра, декориран от дантеления скален венец. Буди възторг и пленява всеки гост преди всичко с къщите си - леки, накацали една върху друга, стаени една до друга, като че ли на всяка от тях природата е определила мястото и формата. Това е град, който прави впечатление и въздейства с оригиналната си, неповторима, специфична възрожденска архитектура. Тя оставя неотразимо впечатление, което няма равно на себе си. За поети, учени и пътешественици това е място, в което щедростта на природата не е пестила форми и багри. От Българския ренесанс тук са шедьоврите на Кольо Фичето. Възхищение буди у всеки улица "Гурко" със своето разположение високо над скалите на р. Янтра и с амфитеатрално наредените по нея малки, но красиви къщи. Впечатляват и къщите по улиците "М. Райкович", "Крайбрежна" и "Варош" с откритите си дьрвени чардаци, с малките кокетни прозорчета, с лозниците и мушкатата, с дървените тавани и долапи - едно неизчерпаемо богатство на духовни и материални ценности, трупани в продължение на векове. Поразяващото въздействие на този невероятен град се крие преди всичко в неговата историческа осанка.
Велико Търново е все по-притегателен център за туристи от България и чужбина. С всяка година се засилва тенденцията градът да се превърне в един от най-посещаваните в Източна Европа, което допълнително ще подпомогне за превъщането му в един наистина европейски град - град отворен към бъдещето и иновациите но съхранил своята индивидуалност и история.